Update: maart 2019

Hallo allemaal,

Ik heb ongeveer een jaar geleden een verzoek gepost om een vragenlijst in te vullen in het kader van een onderzoek dat ik deed voor mijn opleiding ‘gedragstherapeut voor katten’. Ik heb deze afgelopen week met een voldoende teruggekregen en ben dus nu helemaal afgestudeerd. Het heeft even geduurd  Ik wil graag nog de resultaten met jullie delen. Het betreft een onderzoek in het kader van opleiding, een soort oefening. Er is dus veel ruimte voor verbetering, vervolgonderzoek en er zijn veel variabelen die impact gehad kunnen hebben op het eindresultaat.

De vraag van het onderzoek is: ‘Welk verschil is er tussen spel/jachtgedrag van een (binnenlevende, incl. tuin afgezet) dove kat en een horende kat?’ Ik heb hier een deling gemaakt in het jagen óp een speeltje en het daadwerkelijk spelen mét een speeltje.

Wat viel op:
Dove katten maken iets meer gebruik van de snorharen.

Dove katten besteden over het algemeen iets meer tijd aan het najagen van een speeltje terwijl de horende kat wat meer tijd kwijt is aan het spelen mét een speeltje.

Des te ouder de kat wordt des te hoger het percentage wordt dat de kat deze lichaamstaal helemaal niet laat zien.(hier zouden medische oorzaken als bijvoorbeeld artrose kunnen meespelen)

Deze verschillen waren allemaal onder de 5%, dus zo klein dat je hier geen conclusies uit mag trekken behalve dat er geen significant verschil is. Met verder onderzoek zou je dit kunnen verfijnen.
Ik wil iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan dit onderzoek!

groet,
Ellen

 

https://www.survio.com/survey/d/A3C3C8H7T1B9O3C9Y

 

Hallo,

Ik doe de opleiding voor gedragstherapeut voor katten aan de Tinley academie. Voor mijn opleiding ben ik nu bezig met m’n afstudeeropdracht. Het laatste loodje  Onderwerp is het verschil in spel tussen dove en horende (binnen)katten. Hiervoor heb ik een enquête gemaakt. Mocht je dus een dove of horende binnenkat hebben (mag ook met afgesloten tuin/balkon), zou ik het leuk vinden als je de enquête in wilt vullen! 
Delen mag uiteraard.

Groetjes Ellen Venema